Internet (διαδίκτυο)

Η διαφορά του address bar από το search box

browser

Σε αυτό το post θα δούμε την διαφορά του address bar από το search box στον browser καθώς και γενικότερα την διαφορά της μηχανής αναζήτησης (search engine) από το... "internet"

Διαφήμιση CPC και CPM ή μήπως affiliate marketing;

Παλιότερα (ή και σήμερα), αν πήγαινες να διαφημιστείς σε μια εφημερίδα ή στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση και τους πρότεινες να διαφημιστείς στο μέσο τους και να πληρώσεις ανάλογα με το...

...μάλλον θα γελούσαν :-)

Διαγραφή από το newsletter

Ένα από τα χόμπι που καταναλώνουν τον χρόνο μου, είναι η διαγραφή από τα διάφορα newsletters στα οποία δεν θυμάμαι να είχα γραφτεί οικειοθελώς ως παραλήπτης αλλά και δεν νομίζω η μνήμη μου να με απατά.

Τρόποι πληρωμής στο internet

Ο πιο δημοφιλής τρόπος πληρωμής για αγορές μέσω internet λογικά πρέπει να είναι η πιστωτική κάρτα και για όσους δεν την διαθέτουν ή την αποφεύγουν υπάρχει και η προπληρωμένη κάρτα που γίνεται δεκτή σαν την πιστωτική. Είχα αναφερθεί σε αυτά και παλιότερα στο θέμα: Πληρωμές online και αγορές στο διαδίκτυο με ασφάλεια, αλλά μπορείτε να δείτε με την ευκαιρία και την paysafecard.

Online backup και συγχρονισμός αρχείων

Αν και το Dropbox το γνωρίζω εδώ και αρκετό καιρό δεν έτυχε να το χρησιμοποιήσω ιδιαίτερα, μέχρι πρόσφατα που τελικά αποφάσισα να βρω τρόπο να το αξιοποιήσω.

Image search και πνευματικά δικαιώματα

Αναφέρθηκα ξανά, σχετικά πρόσφατα, στα πνευματικά δικαιώματα και τις άδειες χρήσης στο internet, αλλά αυτήν την φορά ήθελα να επικεντρωθώ στις φωτογραφίες και την δυνατότητα αναζήτησης. Γενικά το Google (όπως και άλλες μηχανές αναζήτησης), εκτός από την βασική αναζήτηση για κείμενο, προσφέρει και αναζήτηση εικόνων.

Αποστολή newsletter και email marketing

Το newsletter είναι ένας από τους διαθέσιμους τρόπους επικοινωνίας μιας ιστοσελίδας/εταιρίας με το κοινό/πελάτες της. Προσωπικά το θεωρώ λίγο ντεμοντέ, μετά την έλευση των RSS feeds (με τα οποία όποιος πραγματικά θέλει να παρακολουθήσει κάποια νέα, μπορεί να το κάνει μόνος τους), αλλά πάντως αναγνωρίζω την αξία του και ως συμπληρωματικής μεθόδου marketing, τουλάχιστον όταν χρησιμοποιείται σωστά.

LAMP και WAMP servers

Οι LAMP και WAMP servers έχουν ένα κοινό... το AMP, το οποίο προέρχεται από τα Apache, MySQL και Php, δηλαδή:

digi-content και digi-retail

Ξεκινούν οι δράσεις «digi-content» και «digi-retail» συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση»

Πνευματικά δικαιώματα στο internet και άδειες χρήσης

Όταν μιλάμε για "άδεια χρήσης", με απλά λόγια λέμε πως και με ποιο βαθμό "ελευθερίας" μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάτι. Για παράδειγμα, είδες μια ωραία φωτογραφία ή ένα ωραίο κείμενο σε μία ιστοσελίδα... τι μπορείς να κάνεις με αυτό;

Ποιο πρόγραμμα περιήγησης στο internet... σας ταιριάζει;

Είχα γράψει και παλαιότερα σχετικά με τους web browsers, και σήμερα... βασικά έψαχνα αν υπάρχουν διαθέσιμα official banners για το chrome όπως π.χ. τα get firefox banners αλλά δεν βρήκα (έχεις μήπως κάτι στα υπόψη;), βρήκα όμως τελικά το whatbrowser.org, από όπου και το vide-άκι...

Social Media και επιχειρήσεις

Μόλις 10% των Ελλήνων εργοδοτών διαθέτουν επίσημες πολιτικές για τη χρήση των social media από τους εργαζομένους τους

Ηλεκτρονικό εμπόριο και πωλήσεις ή σύμβαση από απόσταση

Το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα e-shops, όλοι τα γνωρίζουμε σαν έννοιες και σαν δυνατότητες δημιουργίας πωλήσεων. Εδώ δεν θα αναλύσουμε τις προοπτικές του ηλεκτρονικού εμπορίου και τις ευκαιρίες που μπορεί να δημιουργεί για μία επιχείρηση αλλά θα κάνουμε μια αναζήτηση στα ψιλά γράμματα, αυτά που φημίζονται για το χάρισμα τους να δημιουργούν το μπέρδεγουέη.

Πληρωμές online και αγορές στο διαδίκτυο με ασφάλεια

Καθώς σταδιακά αυξάνεται το ενδιαφέρον για αγορές στο διαδίκτυο, σκέφτηκα να γράψω μερικά πράγματα σχετικά με τους τρόπους πληρωμής αλλά και την ασφάλεια των συναλλαγών.

Οι τελευταίες τάσεις στις... "τουριστικές αναζητήσεις"

Έντονη κινητικότητα παρατηρήθηκε στον κλάδο του τουρισμού για τον μήνα Φεβρουάριο, όσον αφορά στους Έλληνες χρήστες του διαδικτύου, σύμφωνα με τα δωρεάν εργαλεία της Google, Google Trends και Google Insights.

Social network overdose

Παλιά τα πράματα ήταν εύκολα, συμμετείχες σε 2-3 forum, αν ήσουν και web μάστορας είχες και μια δική σου ιστοσελίδα, και ίσως πριν 1-2 χρόνια αποφάσιζες να στήσεις και ένα δωρεάν blog και όποτε σου έρχονταν η έμπνευση να γράφεις το κατιτί σου. Σήμερα οι καιροί είναι δύσκολοι.

Η μανία για την δωρεάν καταχώρηση

Η δωρεάν καταχώρηση είναι μάλλον η "αγαπημένη" συνήθεια πολλών μόλις αποκτούν μία ιστοσελίδα, αλλά οκ... καλά είναι να ξέρουμε και τι κάνουμε.

Τα είδη των web robots

Είδαμε σε προηγούμενο κείμενο τι είναι τα web robots ή crawlers ή spiders. Ουσιαστικά πρόκειται για λογισμικό που αυτόματα επισκέπτεται ιστοσελίδες και εκτελεί κάποιες ενέργειες, ανάλογα με το είδος του. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα βασικότερα είδη των web robots.

4Δ : Μία καμπάνια για τα δημόσια δεδομένα

Mια καμπάνια, για να ανοίξει το Ελληνικό Δημόσιο τα δεδομένα του σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ξεκίνησε με βάση το publicdata.gr

OFF Radio : Άσε το HiFi πιάσε το wi-fi

Ξεκίνησε χθες να λειτουργεί το OFF Radio ένας κανονικός ραδιοφωνικός σταθμός από την Θεσσαλονίκη που όμως δεν εκπέμπει στις συχνότητες των FM αλλά στο internet.

Google Chrome: ο νέος browser από την Google

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών στο internet, η Google παρουσίασε τον Google Chrome, τον νέο browser, για την περιήγηση στο internet.

Αναζητώντας wi-fi hotspot στην Θεσσαλονίκη

Επειδή web developer χωρίς internet, είναι σαν ψάρι χωρίς βράγχια, την προηγούμενη βδομάδα που έμεινα μερικές μέρες Θεσσαλονίκη, έκανα μια απόπειρα ανεύρεσης κάποιου wi-fi hotspot στο κέντρο της πόλης.

Αύγουστος: Μήνας χαμηλής επισκεψιμότητας

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της high season για τις καλοκαιρινές διακοπές και τις παραλίες και ως εκ τούτου μάλλον ο μήνας που το internet βρίσκεται στο ρελαντί, όπως και τόσα άλλα πράγματα (π.χ. τα μαγαζιά κλειστά λόγω διακοπών).

Τα web robots ή crawlers ή spiders

Στο internet, εκτός από ανθρώπους, κυκλοφορούν επίσης και "ρομπότ", τα λεγόμενα web robots ή crawlers ή spiders. Πρόκειται για ειδικό λογισμικό, που έχει δημιουργηθεί ώστε να επισκέπτεται ιστοσελίδες και να συλλέγει πληροφορίες από αυτές.

Πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης

Οι μηχανές αναζήτησης είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία του internet, πιθανότατα το πιο χρήσιμο. Καλούνται να ανακαλύψουν τις ιστοσελίδες του internet και να παρουσιάσουν σε μία αναζήτηση, ιστοσελίδες με σχετικό περιεχόμενο και πληροφορίες.

Δωρεάν καταχώρηση στις μηχανές αναζήτησης

Η δωρεάν καταχώρηση μιας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης, είναι μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία. Σκοπός της καταχώρησης είναι να ενημερωθεί η μηχανή αναζήτησης για την ύπαρξη της ιστοσελίδας σας, ώστε να στείλει τα web robots της να την διαβάσουν.

Δωρεάν δυναμική ιστοσελίδα με open source CMS

Ένα δωρεάν open source CMS είναι μία επιλογή για κάποιον που θέλει μία δυναμική ιστοσελίδα. Στο internet υπάρχουν πολλά διαθέσιμα CMS τα οποία μπορεί κάποιος να κατεβάσει δωρεάν στον υπολογιστή του, να τα εγκαταστήσει σε ένα web server (εφόσον διαθέτει web hosting και domain name) και πάνω σε αυτά να στήσει την ιστοσελίδα του, προσθέτοντας το περιεχόμενο που θέλει.

Η τιμή μιας ιστοσελίδας

Το κόστος κατασκευής μιας ιστοσελίδας είναι ένα αρκετά σχετικό μέγεθος. Σε πολλές περιπτώσεις (ιδιαίτερα στις δυναμικές ιστοσελίδες) οι ιστοσελίδες διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τις ανάγκες της κατασκευής τους, τον όγκο της εργασίας που απαιτούν και τον βαθμό δυσκολίας τους.

Τι είναι το web hosting : Φιλοξενία ιστοσελίδων

Για να είναι μία ιστοσελίδα διαθέσιμη online στο internet, θα πρέπει αυτή να φιλοξενείται σε έναν κατάλληλο υπολογιστή, δηλαδή έναν web server (εξυπηρετητή ιστοσελίδων).

Τι είναι το RSS : Really Simple Syndication

Το RSS (Really Simple Syndication) είναι ένας εύκολος τρόπος να λαμβάνετε ενημέρωση για νέες προσθήκες περιεχομένου από διάφορες ιστοσελίδες απευθείας στον υπολογιστή σας.

Δωρεάν ιστοσελίδα : Γιατί όχι;

Στις μέρες μας, είναι αρκετοί αυτοί που έχουν κατανοήσει την ανάγκη για μία διαδικτυακή παρουσία, δηλαδή την απόκτηση μιας ιστοσελίδας στο internet. Άλλοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να αποκτήσουν μια ιστοσελίδα και άλλοι όχι. Στην δεύτερη περίπτωση ψάχνουν μία δωρεάν εναλλακτική λύση.

Τι είναι το SEM : Search Engine Marketing

Το SEM (search engine marketing) είναι ένα είδος διαφήμισης στο internet, μέσω των μηχανών αναζήτησης.

Δωρέαν blog, αποκτήστε ένα και εσείς

Τα blogs (ο όρος προέρχεται από το web log και στα ελληνικά μεταφράζεται συνήθως ως ιστολόγιο ή διαδικτυακό ημερολόγιο), είναι κάτι που εύκολα και δωρεάν μπορεί να αποκτήσει οποιοσδήποτε στο internet, αν έχει κάποιο λόγο να το κάνει.

Τι είναι το domain name

Το domain name, είναι αυτό που λέμε απλά το όνομα της ιστοσελίδας ή η διεύθυνση της ιστοσελίδας. Για παράδειγμα, το domain name αυτής της ιστοσελίδας είναι το vdimitris.com

CPC και CPM διαφήμιση στο internet

Δύο από τους βασικούς τρόπους (χρέωσης) διαφήμισης στο internet είναι το CPC και το CPM.

Τι είναι ο web browser : Περιηγητής ιστοσελίδων

Ο web browser (στα ελληνικά μεταφράζεται συνήθως ο περιηγητής ιστοσελίδων ή κάπως έτσι), είναι το πρόγραμμα/λογισμικό του υπολογιστή που αναλαμβάνει να παρουσιάσει τις ιστοσελίδες στον χρήστη του internet.

Τι είναι το FTP : File Transfer Protocol

Το FTP (Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων) είναι μία μέθοδος διαχείρισης αρχείων σε κάποιον απομακρυσμένο υπολογιστή.

Τα στατιστικά μιας ιστοσελίδας

Τα στατιστικά μιας ιστοσελίδας, είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για κάποιον που διαχειρίζεται μία ιστοσελίδα.

Δωρεάν στατιστικά για την ιστοσελίδα σας

Είδαμε σε προηγούμενο κείμενο (Τα στατιστικά της ιστοσελίδας) την χρησιμότητα παρακολούθησης των στατιστικών. Για την καταγραφή των στατιστικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες υπηρεσίες.

Μία σωστή και επιτυχημένη ιστοσελίδα

Το σημαντικότερο σημείο για το οποίο συνήθως δεν αναρωτιούνται προκαταβολικά, όσοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση μιας ιστοσελίδας είναι το αν υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας ιστοσελίδας και μιας σωστής και επιτυχημένης ιστοσελίδας.