Το κόστος του SEO : Έχει συγκεκριμένη τιμή;

Αυτό το έγραψα στις 06/09/2008 (23:01:08)

Ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων μαθαίνοντας τι είναι το SEO και κατανοώντας την αναγκαιότητα του σε μία ιστοσελίδα, ψάχνουν όπως είναι φυσικό πόσο θα κοστίσει κάτι τέτοιο.

Συνήθως η αναζήτηση υπηρεσιών search engine optimization, γίνεται μετά την κατασκευή της ιστοσελίδας, γιατί έως τότε σε μεγάλο ποσοστό αγνοούν την διαφορά μιας ιστοσελίδας από μία επιτυχημένη ιστοσελίδα. Οπότε ψάχνουν μια τιμή για σκέτο SEO σε μία υπάρχουσα ιστοσελίδα.

Πρέπει, για αρχή, να ξεκαθαρίσουμε ότι το search engine optimization δεν είναι π.χ. ένα κομμάτι κώδικα, που το πήρα και το έβαλα σε μια ιστοσελίδα. Δηλαδή το "βάλε SEO στο site μου",  δεν στέκει σαν έκφραση. Πρόκειται για ένα σύνολο τεχνικών που εφαρμόζονται σε μία ιστοσελίδα για να γίνει πιο "φιλική" στις μηχανές αναζήτησης, αλλά και να εξυπηρετήσει τον σκοπό της ύπαρξής της.

Ξεκινώντας το search engine optimization, τέσσερα είναι τα βασικά σημεία:

Με μια απλή ματιά στα τέσσερα αυτά σημεία, φαίνεται εύκολα πιστεύω ότι και τα τέσσερα αποτελούν παραμέτρους που μπορεί να μεταβάλλονται από την μία περίπτωση ιστοσελίδας στην άλλη.

Οπότε, κατά την γνώμη μου, είναι δύσκολο π.χ. να καθοριστεί εξαρχής μία συγκεκριμένη τιμή για κάθε περίπτωση SEO, ανεξάρτητα από την εκάστοτε ιστοσελίδα και τους στόχους της κάθε βελτιστοποίησης.

Πόσο μπορεί να κοστίζει το SEO;

Κάνοντας μία έρευνα αγοράς, ίσως να διαπιστώσετε, ότι το κόστος του search engine optimization, μπορεί να κυμαίνεται από λίγες εκατοντάδες ευρώ μέχρι και μερικές χιλιάδες. Υπάρχει γενικά ένα αρκετά μεγάλο εύρος τιμών, το οποίο οφείλεται για π.χ.

Πως μπορεί ένας απλός χρήστης να επιλέξει σωστές υπηρεσίες SEO σε μία συμφέρουσα τιμή; Αυτή είναι μία δύσκολη ερώτηση... Το search engine optimization κρίνεται εκ του αποτελέσματος... και το αποτέλεσμά του φαίνεται εύκολα στις μηχανές αναζήτησης και τα στατιστικά της ιστοσελίδας.