Το πρόβλημα της γεωγραφικής διαίρεσης

Ένα από τα προβλήματα (διλήμματα) που συναντούν οι developers που ασχολούνται με μεγαλούτσικα projects και ειδικότερα καταλόγους με γεωγραφική ταξινόμηση (π.χ. κάποιος τουριστικός οδηγός), είναι το πρόβλημα της διαίρεσης.

Δηλαδή με πιο σκεπτικό θα δημιουργηθούν οι ενότητες και υποενότητες που θα καλύψουν την επιφάνεια της Ελλάδας. Φαίνεται εύκολο αλλά στην πράξη δεν είναι και τόσο απλό.

Ορισμένοι επιλέγουν μια παραδοσιακή μορφή διαίρεσης (π.χ. έτσι όπως τα γνωρίζει ο πολύς ο κόσμος), άλλοι επιλέγουν την επίσημη διοικητική διαίρεση (π.χ. το σχέδιο Καποδίστριας).

Οι δύο αυτές μορφές αν τις συγκρίνουμε έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους. Για παράδειγμα η Σκιάθος ανήκει στον νομό Μαγνησίας, αλλά πιθανότατα όσοι ψάχνουν την Σκιάθο θα την αναζητούν πιθανότατα σε μία ενότητα με τίτλο Σποράδες. Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν για αρκετά νησιά αλλά και για δήμους της Ελλάδας.

Έτσι πρέπει να γίνει μία "σοφή" επιλογή στον αρχικό σχεδιασμό του καταλόγου, γιατί τέτοιoι κατάλογοι στην πράξη συγκεντρώνουν πολλά δεδομένα και αν αργότερα χρειαστεί η τροποποίηση του καταλόγου το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό... είναι ο πονοκέφαλος.

Αν για παράδειγμα κάποιοι τουριστικοί οδηγοί επέλεξαν το Σχέδιο Καποδίστριας, για την δομή του καταλόγου τους και υλοποιηθεί αυτό που ακούω να συζητιέται, το σχέδιο Καποδίστριας Νο 2, με πιθανές μεταβολές σε δήμους και νομούς (συγχωνεύσεις και διαιρέσεις), τότε για να εφαρμοστούν οι αλλαγές αυτές και στους καταλόγους θα πρέπει να γίνει η ιστοσελίδα άνω-κάτω, ενώ παράλληλα το SEO της (αν είχε) θα αντιμετωπίσει πρόβλημα για αρκετό καιρό, μέχρι να κάτσει η σκόνη.

Δεν νομίζω να υπάρχει η μαγική λύση στο πρόβλημα, αλλά πιθανόν να χρειάζεται αρκετή μελέτη για να επιλεγεί η κατάλληλη δομή και ακόμη καλύτερά να υπάρχει εξ αρχής μία πρόβλεψη για ένα σενάριο πιθανών αλλαγών που ίσως χρειαστούν στο μέλλον, στο CMS και την βάση δεδομένων.

/ Αυτό το έγραψα στις 02/09/2008 (23:05:58) /